Tuesday, April 6, 2010

Reaksi terhadap Model Ekonomi Baru

MODEL Ekonomi Baru (MEB) seperti yang diumumkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak baru-baru ini, mendapat reaksi yang rencam dan pelbagai daripada akhbar-akhbar Cina. Berikut disiarkan beberapa petikan terjemahan akhbar Cina itu yang mengupas mengenai MEB dari pelbagai sudut.

Seorang penulis, Lee Rang menerusi akhbar China Press terbitan 4 April 2010 mengupas mengenai isu itu di bawah artikel bertajuk 'Merobohkan lebih susah daripada membina semula'. Menurut Lee Rang, perkara pokok jika mahu membina MEB adalah perlu dihapuskan sistem lama yang menjurus kepada polisi menghapuskan golongan cerdik pandai. Perjalanan Dasar Ekonomi Baru (DEB) memperlihatkan bahawa rakyat kita terlalu senang dan kaya-raya. Pegawai kerajaan, menteri, ahli politik dan ahli perniagaan seperti tiga dalam satu.

Mereka bergantung kepada kuasa politik untuk meraih keuntungan dan ada yang sanggup menggadaikan kuasa mereka. Selepas 30 tahun pelaksanaan DEB, orang-orang yang membudayakan menjual dan menggadai kuasa ini sudah seperti sel-sel kanser yang merebak dalam masyarakat.

Jika mahu diberi satu harapan baru kepada negara, maka barah-barah ini perlu dibuang. Tetapi barah-barah ini juga merupakan pendukung kuasa politik negara kita.

''Selama beberapa tahun ini, polisi DEB telah mencelarukan antara pegawai kerajaan, ahli politik dan ahli perniagaan. Kerana kepentingan masing-masing, lebih-lebih lagi model ekonomi yang mengutamakan hak- hak orang Melayu, mereka cuba mengaut segala sumber yang sedia ada.

"Di negara kita, sudah tidak ada tempat untuk orang-orang yang cerdik pandai tinggal. Negara kita tidak dapat maju kerana pelabur asing lari. Jika kita mahu mengubah keadaan ini, jika kita tidak benar-benar menghapuskan polisi yang ada dan jika kita hanya mahu mengubah pemikiran sahaja, bukankah ia hanya satu impian semata-mata?" tulis Lee Rang.

Akhbar Sin Chew Jit Poh terbitan 31 Mac 2010 pula menyiarkan artikel yang ditulis oleh Lim See Guan bertajuk 'Kita perlu ada inspirasi'. Menurut beliau, fasa pertama MEB yang mempunyai tiga matlamat dan lapan perubahan strategik turut mendedahkan kelemahan negara. Ia termasuk lebih 80 peratus pekerja negara kita hanya berkelulusan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) manakala lebih 40 peratus pekerja Malaysia berada di bawah golongan berpendapatan rendah.

Rakyat di negara kita sudah semestinya menggunakan aspirasi untuk merobohkan dinding yang menjadi tahanan diri sendiri. Merobohkan dinding rasis, menyahut cabaran di dunia bebas yang terbentang luas, indah dan menyegarkan jiwa. Ramai juga yang takut untuk berinspirasi dan takut bertindak. Selamanya mengharapkan bantuan daripada kerajaan dan tidak mahu melepaskan tangan mereka.

Persidangan Perkasa baru-baru ini, menunjukkan wajah sebenar mereka yang takut kepada perubahan. Jika kita asyik berkisar mengenai 'angka ekonomi kaum', lambat- laun kita akan kembali kepada model ekonomi lama yang mengharapkan subsidi daripada kerajaan.

Jika satu hari nanti sumber kekayaan negara mengecil dan kita asyik bergolak mengira harta orang Melayu, Cina dan India, ia tidak membawa sebarang makna. Perbalahan ini sudah hampir puluhan tahun, tidakkah ia membosankan?

Ramai yang takut kepada dunia bebas di luar sana kerana kehilangan inspirasi. Kita asyik mencari pelbagai alasan untuk mengetepikan kebebasan. Kita mahu mengongkong diri sendiri dalam tembok itu.

Najib perlu menghapuskan orang-orang yang berfikiran kalut ini dan kembalikan mereka kepada dunia inspirasi mereka.

Akhbar Nanyang Siang Pao bertarikh 2 April 2010 pula menyiarkan artikel yang ditulis oleh Wong Chee bertajuk 'DEB sememangnya seronok didengari'. Menurut penulis ini, selepas peristiwa 13 Mei 1969, Tun Abdul Razak menggunakan kuasa pemerintahan beliau melancarkan dasar DEB. Dasar ini sedaya upaya membantu sepenuhnya kaum bumiputera dengan meningkatkan kedudukan ekonomi dan pendidikan.

Konsep dan slogan ketika itu banyak yang tahyul dan luar biasa. Seperti mahukan pembangunan ditangani dengan adil dan liberal untuk mencapai matlamat. Kerana itu apabila Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak mengemukakan MEB fasa satu, jika dibandingkan dengan DEB, ia lebih menaikkan semangat orang ramai. Agenda berpendapatan tinggi bagi orang kebanyakan yang selamanya berpendapatan rendah, ibarat dibawa ke syurga dunia jika berjaya dicapai.

Sebenarnya sejak kegawatan ekonomi 1997/1998, kebanyakan gaji pekerja langsung tidak berubah. Kenaikan gaji tahunan pula tidak melebih RM100. Pendapatan sebegini tidak mampu mengatasi keadaan inflasi ditambah kenaikan harga barang ketika ini.

Di samping itu, kenaikan harga petrol juga membawa maksud sama seperti pendapatan kita dikurangkan.

''Pada penerimaan secara terbuka, dalam menikmati kemampuan mengumpul kekayaan sama ada kita telah berjasa atau sebaliknya, tiada seorang pun yang terlepas daripada apa yang disarankan oleh Perdana Menteri menerusi MEB. Menghapuskan kemiskinan tanpa mengira kaum apabila didengari seperti lagu yang merdu dan menusuk jiwa," tulis Wong Chee.

Kelolaan MOHD. KHUZAIRI ISMAIL

No comments: