Wednesday, January 14, 2009

Peguam Kudus, Kayveas bertikam lidah

KUALA LUMPUR: Perbicaraan rasuah bekas Pengarah Penguat Kuasa Majlis Perbandaran Ampang Jaya (MPAJ), Kapten (B) Abdul Kudus Ahmad di Mahkamah Sesyen di sini, semalam, menjadi tegang berikutan pertikaman lidah antara peguam bela dan bekas Timbalan Menteri Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan, Datuk M Kayveas.

Ketegangan berlaku selepas Kayveas yang juga saksi pembelaan ke-12 menjawab ‘bukan urusan kamu untuk tahu’ apabila peguam A Srimurugan bertanya siapakah pihak atasan yang membenarkannya mendedahkan nama Abdul Kudus.

Jawapan Kayveas menyebabkan Srimurugan membuat kesimpulan Kayveas mungkin penat berdiri kerana enggan duduk sepanjang prosiding sehingga bertindak melakukan serangan peribadi.

“Saya sangat selesa berdiri,” jawab Kayveas.

Terdahulu Kayveas memberitahu dia menerima maklumat mengenai salah laku Abdul Kudus daripada pihak atasan sebelum membuat semakan dengan ketuanya bagi membolehkannya mendedahkan nama tertuduh.

Hakim Noradidah Ahmad menegur peguam dan Kayveas supaya menghormati mahkamah serta mengarahkan saksi menjawab soalan diajukan manakala Srimurugan pula dinasihati supaya hanya mengajukan soalan yang relevan dengan kes.

Abdul Kudus diperintah membela diri terhadap 24 tuduhan pindaan meminta dan memperoleh rasuah berjumlah RM59,000 daripada pemilik restoran Sri Steven's Corner antara Mei 2001 dan Mei 2004 di sekitar ibu negara dan Selangor.

Timbalan Pendakwa Raya Datuk Nordin Hassan mendakwa soalan diajukan Srimurugan tidak relevan dengan kes dan kehadiran Kayveas sebagai saksi juga tidak membantu pembelaan sebaliknya dijadikan platform untuk agenda masing-masing.

Mahkamah juga membenarkan permohonan pihak pendakwaan untuk memanggil semula saksi keenam iaitu pemilik restoran Sri Steven's Corner (SSC), S Steven apabila perbicaraan bersambung hari ini.

No comments: