Saturday, January 17, 2009

Nizar digesa letak jawatan

Oleh Siti Mariam Md. Zain

IPOH 16 Jan. - Menteri Besar Perak, Datuk Seri Ir. Mohammad Nizar Jamaluddin perlu meletak jawatan kerana tindakannya memberi hak milik tanah kepada penduduk kampung baru yang menggambarkan sikap beliau tidak menghormati dan membelakangkan teguran raja-raja Melayu.

Presiden Gagasan Melayu Perak (GMP), Datuk Seri Hilmi Ismail berkata, sebagai ketua negeri, Mohammad Nizar sepatutnya menjadi 'dahan' kekuatan orang Melayu seperti yang diharapkan, bukannya 'menggadaikan' maruah yang ada demi kepentingan politik semata-mata.

Katanya, tindakan seumpama itu juga jelas menunjukkan Mohammad Nizar tidak langsung berusaha untuk melindungi hak-hak orang Melayu.

''Saya minta beliau insaf dan ingat semula siapa yang melantik beliau menjadi Menteri Besar.

''Kalau beliau insaf, beliau perlu meletak jawatan kerana telah melakukan tindakan mengguris hati dan perasaan raja-raja Melayu," katanya kepada Utusan Malaysia di sini hari ini.

Semalam Raja Muda Perak, Raja Nazrin Shah bertitah, raja-raja Melayu telah menzahirkan teguran terhadap rancangan penempatan semula kampung baru pada 1950 yang dianggap mencuri hak tanah kepunyaan Melayu.

Baginda yang dalam keadaan sebak semasa menyentuh perkara itu ketika menutup Kongres Ekonomi Islam Ketiga bertitah, teguran tersebut dizahirkan dalam Mesyuarat Raja-Raja Melayu pada 24 Mei 1950.

Titah baginda, penempatan semula melalui Rancangan Briggs yang dilancarkan oleh Sir Henry Gurney itu telah menimbulkan rasa kurang senang raja-raja Melayu.

Mengulas lanjut, Hilmi berkata, sebagai badan bukan kerajaan yang memperjuangkan kepentingan orang Melayu, pihaknya tidak akan berdiam diri dengan apa yang berlaku dan bakal mengambil tindakan susulan.

Ketua Pemuda UMNO Perak, Zainol Fadzi Paharudin pula menegaskan, tindakan Mohammad Nizar memberikan hak milik tanah tersebut menunjukkan beliau seorang pemimpin yang buta sejarah.

Katanya, sebagai ketua negeri, Mohammad Nizar tidak seharusya bertindak melulu melakukan perubahan untuk kepentingan peribadi.

''Sepatutnya beliau melihat atau mengkaji dulu sejarah bagaimana asal usul kampung baru, bukan tergesa-gesa membuat perubahan yang akhirnya menguris perasaan orang Melayu sendiri.

''Mungkin sekarang tidak nampak sangat kesannya tetapi 10 atau 20 tahun lagi, bila sedar, semuanya sudah terlambat," ujar Zainol.

Tegas beliau, sekiranya kerajaan negeri mahu 'menyumbang', adalah lebih sesuai mereka memberikan hak milik tanah tersebut kepada para pejuang kemerdekaan dan anggota keselamatan yang telah mempertaruhkan nyawa mempertahankan negara daripada ancaman komunis.

Sementara itu, Pengerusi DAP Perak, Datuk Ngeh Koo Ham ketika dihubungi untuk mendapatkan reaksinya berkata: ''Saya tidak mahu komen apa-apa kerana tidak percaya dengan laporan Utusan Malaysia."

No comments: