Thursday, October 16, 2008

Zaki ganti Hamid jadi Ketua Hakim


Zaki Azmi (kiri) dan Abdul Hamid Mohamad

Mesyuarat Majlis Raja-Raja buat keputusan

KUALA LUMPUR: Majlis Raja-Raja Melayu semalam difahamkan memutuskan untuk mencalonkan Presiden Mahkamah Rayuan, Tan Sri Zaki Azmi sebagai Ketua Hakim Negara yang baru menggantikan Tan Sri Abdul Hamid Mohamad yang akan bersara.

Keputusan dicapai dalam mesyuarat Majlis Raja-Raja di Kuala Terengganu.Menurut sumber, Abdul Hamid akan bersara hari ini dan Zaki yang paling kanan dalam badan kehakiman dilantik menggantikannya.

Perlembagaan Persekutuan menetapkan Majlis Raja-Raja melantik Ketua Hakim Negara atas nasihat Perdana Menteri.

Pelantikan yang belum diumumkan secara rasmi, dijangka mencetuskan kontroversi berikutan peringatan parti pembangkang sebelum ini kerana Zaki dikaitkan dengan Umno.

Beliau dilantik ke Mahkamah Persekutuan pada September lalu dan dua bulan kemudian, dilantik sebagai Presiden Mahkamah Rayuan.

Jika dilantik, Zaki kini berusia 63 tahun dan dijangka memegang jawatan itu sekurang-kurangnya tiga tahun kecuali perkhidmatannya dilanjutkan oleh kera-jaan.

Sumber berkata, pelantikan dibincangkan dalam mesyuarat semalam yang turut dihadiri Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi dan Menteri Besar serta Ketua Menteri.

No comments: