Wednesday, July 8, 2009

Tindakan SUltan Perak betul

PUTRAJAYA 7 Julai - Tindakan Sultan Perak, Sultan Azlan Shah adalah betul semasa melaksanakan kuasa prerogatifnya untuk meredakan pergolakan politik Perak dan mengekalkan maruah negeri itu, kata Hakim Mahkamah Rayuan, Datuk Zainun Ali.

Hakim Zainun berkata, satu daripada kuasa eksekutif yang kritikal bagi seorang raja dalam melaksanakan tanggungjawabnya mengikut perlembagaan bagi mengekalkan ketenteraman awam demi kepentingan awam dan oleh itu kesedaran baginda berhubung signifikan daripada pelaksanaan kuasa prerogatifnya itu tidak boleh dipertikaikan.

''Keadaan di Perak pada masa itu boleh dianggap sebagai sudah tidak normal, tidak jika seseorang menganggapnya sebagai normal, ketegangan politik, tekanan politik yang memuncak, suspens dan pengkhianatan dan pertukaran kesetiaan politik, sebagai satu yang rutin dan semuanya dalam pekerjaan harian.

''Kematangan dan kebijaksanaan raja adalah wajib. Pelaksanaan kuasa prerogatif ini adalah lebih kritikal jika jentera kerajaan yang normal mengalami masalah,'' kata Hakim Zainun dalam penghakiman bertulisnya setebal 115 muka yang dikeluarkan hari ini.

Pada 22 Mei, tiga hakim Mahkamah Rayuan yang terdiri daripada Datuk Md. Raus Sharif, Zainun dan Datuk Ahmad Maarop telah memutuskan bahawa Datuk Seri Dr. Zambry Abd. Kadir adalah Menteri Besar Perak yang sah, yang mengubah keputusan Mahkamah Tinggi sebelum itu yang menyebelahi Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin.

Tidak puas hati dengan keputusan Mahkamah Rayuan, Nizar memfailkan permohonan untuk membuat rayuan, yang dijadualkan didengar di Mahkamah Persekutuan Khamis ini.

Hakim Zainun, dalam penghakimannya berkata, Sultan Azlan Shah adalah betul untuk mengadakan inkuiri bagi mengesahkan beberapa fakta dan untuk menilai kedudukan politik dengan betul sebelum memutuskan sama ada untuk memperkenan atau menangguhkan pembubaran Dewan Undangan Negeri (DUN).

''Dalam hal ini, ia mungkin kurang bijak bagi baginda untuk membuat keputusan tanpa merujuk kepada fakta.

''Sebagai contoh, jika baginda mendapati isi kandungan tiga pucuk surat daripada tiga ADUN (anggota Dewan Undangan Negeri) tidak mencukupi untuk menentukan bahawa Nizar hilang majoriti, baginda boleh, dalam melaksanakan prerogatif dan budi bicaranya, mendapatkan penjelasan mengenai fakta-fakta yang terkandung di dalam surat daripada ketiga-tiga ADUN itu,'' kata Zainun.

Oleh itu, beliau berkata, keputusan hakim Mahkamah Tinggi bahawa Sultan Azlan Shah tidak layak untuk menemu bual beberapa ADUN pada 5 Februari lalu untuk menentukan siapa yang menguasai Dewan itu adalah jelas salah.

Dalam penghakiman bertulis, Zainun juga berdepan dengan isu sama ada Nizar telah memohon bagi membubarkan DUN Perak di bawah Artikel 16(6) atau Artikel 36(2) Undang-Undang Tubuh Negeri Perak.

''Mengikut pandangan saya, penafian Nizar bahawa permohonannya bagi pembubaran itu dibuat mengikut Artikel 16(2) dibuat atas alasan yang tidak kukuh,'' kata Zainun, sambil menambah kata bahawa pada 4 Februari lalu, Nizar sama sekali menilai kedudukan politik yang tidak seimbang apabila pakatan hanya mempunyai 28 kerusi.

''Oleh itu, sama ada atau tidak ketiga-tiga ADUN itu menyokong Barisan Nasional (BN), sebenarnya Nizar tidak lagi menikmati kedudukan majoriti apabila pakatan hilang tiga kerusi dalam Dewan Negeri.

''Ringkasnya, Nizar gagal mempertikai bahawa beliau tidak hilang sokongan atau keyakinan majoriti dewan Negeri semasa beliau memohon pembubaran itu,'' katanya.

Ia menunjukkan bahawa dua ADUN dari Parti Keadilan Rakyat (PKR), Jamaluddin Mohd. Radzi (Behrang) dan Mohd. Osman Mohd. Jailu (Changkat Jering) meletakkan jawatan mereka pada 30 Januari diikuti ADUN dari DAP, Hee Yit Foong (Jelapang), empat hari kemudian.

Berikutan itu, Nizar menghadap Sultan Azlan Shah pada 4 Februari lalu untuk memohon pembubaran DUN berikutan kebuntuan dalam Dewan negeri dengan pakatan pembangkang dan BN masing-masing mempunyai 28 kerusi tetapi beliau menafikan bahawa beliau telah hilang keyakinan daripada majoriti dalam DUN.

Berhubung isu sama ada perlu ada usul tidak percaya diluluskan terhadap Nizar dalam Dewan Negeri, Zainun berkata, terdapat usaha alternatif dan cara-cara yang tidak berkaitan bagi melahirkan kurangnya sokongan.

''Adakah usul dibuat dalam Dewan untuk menentukan hilangnya keyakinan dari majoriti anggota satu kebiasaan di negara ini? Dan oleh itu ia mengikat?

''Ia membingungkan bahawa jika Nizar telah meletakkan keutamaan sebagai kelaziman bahawa penentuan hilang keyakinan hanya boleh diterima melalui satu usul dari dalam dewan, mengapa tindakan seperti ini tidak diambil,'' kata Zainun.

''Jika Nizar benar-benar merasakan bahawa beliau mempunyai peluang, beliau boleh memohon dengan baginda supaya sidang Dewan diadakan, yang tidakpun diadakan, sebaliknya memohon ia dibubarkan,'' katanya.

Zainun berkata, sebenarnya, pada 2 Februari, Nizar masih mempunyai satu majoriti, memandangkan anggota Dewan wanita dari Jelapang masih belum meletak jawatan.

Mengenai sama ada Sultan Azlan Shah tersilap melantik Dr. Zambry sebagai Menteri Besar yang baru, Zainun berkata: ''Melaksanakan hak prerogatif baginda, mengikut undang-undang, telah merampas hak Nizar untuk kekal sebagai Menteri Besar.

''Dalam hubungan ini, kedudukan Nizar sebagai Menteri Besar tidak lagi dapat dipertahankan. Pengumuman media yang dibuat pihak Istana pada 6 Februari adalah semata-mata pengisytiharan mengenai kedudukan yang sah. Saya tidak perlu kata, sudah tentu, bahawa pelantikan Dr. Zambry dalam keadaan itu cukup-cukup di dalam lingkungan kuasa prerogatif baginda selaras dengan Perlembagaan Perak,'' katanya.

Pada 13 Februari, Nizar, 52, memfailkan permohonan di mahkamah bagi mengisytiharkan bahawa beliau pada sebilang masa adalah Menteri Besar Perak.

Nizar, yang dilantik sebagai Menteri Besar pada 17 Mac tahun lalu selepas parti pakatan pembangkang DAP-PKR-Pas memenangi 31 kerusi dalam Pilihan Raya Umum ke-12 juga memohon pengisytiharan bahawa Dr. Zambry tidak berhak untuk memegang jawatan Menteri Besar dan juga injunksi untuk menghalang beliau daripada menjalankan tugas. - BERNAMA

No comments: