Wednesday, November 4, 2009

Lelaki dituduh bunuh isteri dengan asid

GEORGETOWN: Seorang lelaki berumur 53 dihadapkan ke Mahkamah Majistret di sini atas tuduhan membunuh isterinya dengan menyimbah asid serta mengakibatkan kecederaan terhadap anaknya.

Tan Teik Siew, seorang pegawai pelesenan Majlis Perbandaran Pulau Pinang, dituduh membunuh dengan menyimbah asid pada isterinya, Cheong Swee Lin, 50, di rumah mereka di No 146D, Jalan Batu Lanchang di sini pada jam 3 pagi 24 Oktober lalu.

Dia didakwa di bawah Seksyen 302 Kanun Keseksaan yang boleh membawa hukuman mati mandatori.Tiada pengakuan direkodkan.

Terdahulu, peguamnya, R.Dev Chander, memohon kepada mahkamah supaya merujuk anak guamnya ke hospital psikiatrik untuk pemerhatian.

Timbalan Pendakwa Raya, Mukhriz Mat Rus, memberitahu mahkamah bahawa pihaknya akan mengkaji kertas siasatan untuk menilai sekiranya tertuduh adalah seorang yang benar-benar waras.

Majistret Noor Aini Yusof, bagaimanapun, menolak permohonan peguam dan menetapkan sebutan kes itu, menunggu keputusan bedah siasat.

Di Mahkamah Sesyen kemudiannya pula, Tan yang berpakaian kasual dengan kemeja T berkolar, berseluar pendek dan berselipar, didakwa dengan kesalahan menyebabkan kecederaan teruk terhadap anak perempuannya Tan Hui Linn, 17.

Beliau dituduh menyerang Hui Linn dengan menyimbah asid ke muka dan bahagian hadapan badannya di rumah mereka di No 146D, Jalan Batu Lanchang kira-kira jam 3 pagi pada 24 Oktober lalu.

Beliau mengaku tidak bersalah terhadap tuduhan dibawah Seksyen 326 Kanun Keseksaan yang boleh membawa hukuman penjara sehingga 20 tahun itu, atau denda atau sebat, jika sabit kesalahan itu.

Hakim Roslan Hamid tidak membenarkan ikat jamin keranan Tan masih menghadapi satu lagi pertuduhan di bawah Seksyen 302 Kanun Keseksaan, dan menetapkan 4 Disember ini sebagai tarikh sebutan. - Bernama

No comments: