Wednesday, March 18, 2009

Penangguhan kes bukan sebab mahkamah saja: Zaki

LANGKAWI: Majoriti penangguhan kes di mahkamah bukan berpunca daripada pihak mahkamah semata-mata, tetapi turut didorong beberapa faktor sampingan lain, kata Ketua Hakim Negara, Tan Sri Zaki Musa Azmi.

Zaki yang juga Pengerusi Suruhanjaya Pelantikan Kehakiman, berkata kajian pihaknya menunjukkan hanya 20 peratus daripada kes yang ditangguhkan di Kuala Lumpur berpunca daripada pihak mahkamah, manakala selebihnya disebabkan faktor pihak lain.

"Antaranya disebabkan pihak peguam sendiri yang gagal hadir ke mahkamah termasuk akibat amalan 'double parking' (pengendalian terlalu banyak kes dalam satu masa), terutama apabila kes terbabit berlangsung serentak di dua lokasi berbeza.

"Selain itu ia turut didorong kegagalan pihak pendakwa raya menampilkan saksi atau berpunca daripada pihak tertuduh sendiri.

"Mahkamah sentiasa bersedia untuk mendengar kes. Cuma, soal prosiding ini membabitkan banyak pihak dan kegagalan salah satu daripadanya menyebabkan kes terpaksa ditangguh.

"Justeru, jangan terus salahkan mahkamah semata-mata dalam soal ini," katanya selepas menghadiri Persidangan Hakim-Hakim 2009 di sini, hari ini.

Hadir sama, Presiden Mahkamah Rayuan, Tan Sri Allauddin Mohd Sheriff; Hakim Besar Sabah dan Sarawak, Tan Sri Richard Malanjum; Hakim Besar Malaya, Datuk Ariffin Zakaria serta Ketua Pendaftar Mahkamah Persekutuan, Hasnah Hashim.

No comments: