Thursday, December 27, 2007

Peguam dipercayai seleweng wang pelanggan RM746,000 ditahan

JOHOR BAHRU 26 Dis. – Polis menahan seorang peguam yang dipercayai melakukan pecah amanah wang RM746,000 milik tujuh pelanggannya terdiri daripada kakitangan kerajaan.

Wang milik mangsa itu sepatutnya diserahkan kepada pemaju perumahan bagi pembelian rumah lapan tahun lalu.

Polis percaya suspek yang berusia 41 tahun itu turut terlibat dalam kes yang sama di Kuala Lumpur sebelum ini.

Peguam itu diberkas di rumahnya di Pontian pada Ahad lalu dan kini ditahan reman sehingga Jumaat ini.

Pemangku Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Komersial Johor, Supritendan Nasbah Jusoh berkata, siasatan mendapati peguam berkenaan disyaki menyeleweng wang milik ketujuh-tujuh pelanggannya itu dari 1999 hingga 2001.

“Kes itu melibatkan wang pinjaman perumahan kakitangan kerajaan terbabit yang diserahkan kepada peguam berkenaan selaku panel guaman syarikat pemaju perumahan berkaitan,” kata Nasbah pada sidang akhbar di sini hari ini.

Katanya: “Peguam itu diberkas kerana gagal menyerahkan wang pinjaman pelanggannya kepada syarikat pemaju perumahan terbabit.”

Menurut Nasbah, semua mangsa dalam kes itu adalah rakyat negeri ini termasuk seorang pesara polis.

Beliau menambah, berikutan terdapat maklumat bahawa peguam itu turut disyaki melakukan kesalahan yang sama di negeri lain terutama di Kuala Lumpur, polis kini memperluaskan siasatan terhadapnya.

Beliau berkata, polis sedang meneliti setakat mana penglibatannya dalam kes-kes pecah amanah selain kes yang membabitkan tujuh pelanggan di Johor itu.

“Kita ada maklumat tentang kemungkinan suspek terlibat dalam pecah amanah di Kuala Lumpur, jadi kita sedang siasat,” katanya.

Menurutnya, siasatan lanjut juga akan dijalankan bagi menahan mana-mana individu lain yang berkemungkinan turut bersubahat dalam kegiatan pecah amanah tersebut.

“Selain soal siasat terhadap suspek, kita mungkin akan mengambil keterangan saksi-saksi termasuk pegawai syarikat pemaju perumahan selain mangsa-mangsa,” ujarnya.

Kes itu disiasat di bawah Seksyen 409 Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman penjara sehingga 20 tahun, sebatan dan denda jika sabit kesalahan.

No comments: