Thursday, December 6, 2007

Abdul Hamid Ketua Hakim Negara


PUTRAJAYA: Presiden Mahkamah Rayuan, Datuk Abdul Hamid Mohamad, dilantik sebagai Ketua Hakim Negara berkuat kuasa 1 November lalu bagi menggantikan Tun Ahmad Fairuz Sheikh Abdul Halim yang bersara wajib pada 31 Oktober lalu.

Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi, dalam kenyataannya semalam turut mengumumkan pelantikan Hakim Mahkamah Persekutuan, Tan Sri Zaki Azmi, sebagai Presiden Mahkamah Rayuan, berkuat kuasa mulai tarikh yang akan ditetapkan kemudian.

Pelantikan Abdul Hamid serta Zaki diperkenankan Yang di-Pertuan Agong, Tuanku Mizan Zainal Abidin atas nasihat Perdana Menteri dan selepas mengadakan rundingan dengan Majlis Raja-Raja berdasarkan Fasal (1) Perkara 122B Perlembagaan Persekutuan.Abdullah berkata, Mahkamah Persekutuan sedang berurusan dengan Istana Negara untuk menetapkan majlis penyampaian watikah pelantikan kedua-duanya serta majlis mengangkat dan menandatangani sumpah jawatan dan setia Abdul Hamid sebagai Ketua Hakim Negara di hadapan Yang di-Pertuan Agong.

Abdul Hamid, 65, memangku jawatan Ketua Hakim Negara sejak 1 November lalu berikutan persaraan wajib Ahmad Fairuz. Beliau dilantik Presiden Mahkamah Rayuan pada 29 September lalu berikutan kematian Tan Sri Abdul Malek Ahmad, 31 Mei lalu.

Sementara itu, sumber Pejabat Ketua Hakim Negara ketika dihubungi petang semalam, berkata Abdul Hamid dijadual mengangkat sumpah jawatan di Istana Kehakiman di sini, Selasa ini.

"Sempena majlis itu, beliau juga akan menyampaikan ucapan dasar sebagai Ketua Hakim Negara yang baru," katanya.

Mengulas pelantikan Abdul Hamid, Presiden Persatuan Peguam Muslim Malaysia, Tan Sri Abu Zahar Nika Ujang, menyifatkannya sebagai wajar dan tepat bersesuaian dengan kedudukannya sebagai Pemangku Ketua Hakim Negara.

Sambil menyokong penuh pelantikan itu, beliau berkata, Abdul Hamid mempunyai pengalaman luas dan berkebolehan tinggi dalam bidang perundangan dan kehakiman, sekali gus mampu menjalankan tanggungjawab dengan berkesan.

"Kita percaya Perdana Menteri sudah mengambil kira semua aspek apabila membuat keputusan ini. Kami harap Abdul Hamid dapat meningkatkan semula imej badan kehakiman yang banyak disentuh sebelum ini.

"Kita juga harap semua pihak memberi sokongan dan kerjasama kepada Ketua Hakim Negara yang baru bagi melaksanakan tanggungjawabnya agar kepentingan negara dan kebebasan badan kehakiman terus disanjung tinggi," katanya.

Peguam veteran, Karpal Singh, juga menyifatkan pelantikan Abdul Hamid sebagai pilihan terbaik kerana memiliki perwatakan serta kewibawaan yang secocok.

"Beliau hanya ada kira-kira setahun untuk mengembalikan kegemilangan badan kehakiman negara yang dilanda banyak kontroversi sejak kebelakangan ini kerana usianya mencecah 65 tahun sekarang.

"Namun, saya yakin kalau ada sesiapa yang boleh melakukannya, beliau adalah orangnya terutama bagi menyelamatkan badan kehakiman daripada kemelut klip video Datuk V K Lingam yang hebat diperkatakan sekarang," katanya.

Presiden Majlis Peguam Malaysia, Ambiga Sreenevasan, pula mengucapkan tahniah kepada Abdul Hamid dan Zaki, tetapi mengakui terkejut dengan pelantikan Zaki yang baru dilantik Hakim Mahkamah Persekutuan.

"Namun, kami percaya Zaki mampu menampilkan integriti dan kewibawaan secocok dengan kedudukan beliau," katanya.

Ambiga berkata, badan kehakiman perlu membuktikan ia bebas daripada sebarang tekanan atau berat sebelah kepada mana-mana pihak, sekali gus meningkatkan kepercayaan rakyat terhadapnya.

No comments: